Goedkoop

EfficiŽnte en onafhankelijke afhandeling van al uw schades

Wat is sparen?

Een spaarboekje is een rekening waar je vlot geld kan plaatsen en afnemen. In ruil ontvangt u een vergoeding, namelijk 'rente'. Deze vorm van sparen kan ook met een spaarverzekering met een hogere rente en winstdeelname. De overheid stimuleert het opbouwen van een aanvullend pensioenkapitaal. Iedere Belg kan jaarlijks een bepaald bedrag opzij zetten onder de noemer pensioensparen en hierop een fiscaal voordeel genieten. Een kleine jaarlijkse financiŽle inspanning kan uitgroeien tot een meer dan behoorlijk kapitaal.

Wat is beleggen?

Beleggen is investeren. Het idee van investeren is dat u iets opoffert, om later iets groter of mooiers te kunnen bezitten. Een belegger verwacht dat in de loop van de tijd zijn of haar geld zal groeien. Of in ieder geval zijn waarde behoudt.

  • Meer dan aandelen alleen: een belegging is een ruimer begrip dan een aandeel (een eigendomsbewijs in een onderneming).
  • U kunt uw geld ook beleggen in zaken als obligaties (schuldbewijzen), vastgoed, liquiditeiten, goud, valuta, windmolens, kunst en/of schepen.
  • Tijd en Groei: als u nu 100 euro wegzet op een spaarrekening met 3,5% rente, dan hebt u volgend jaar 103,50 euro. Belegt u in aandelen die u 8% opleveren, dan bezit u over twaalf maanden 108 euro Voor dat verschil in rendement weegt het hogere risico van beleggen in aandelen eigenlijk niet op.
  • De kracht van de factor rendement wordt pas echt zichtbaar als u deze combineert met een langer tijdspan. Zo is een belegging die u 7,1% oplevert, na 10 jaar in waarde verdubbeld, terwijl het geld op een spaarrekening met een rente van 3,5% slechts 40% in waarde is gestegen.